Benvinguts al blog de la Capella de l´Assumpció de Castalla

La 'Capella de l´Assumpció' som un grup coral de cambra que va iniciar les seues activitats allà per l´any 2003, encara que no es dona d´alta com associació cultural d´ordre musicovocal fins a l´any 2008. El nom de la Capella ve donat pel nom de l´esglessia de l´Assumpció de Castalla, important edifici gòtic dins la provincia d´Alacant. L´ànim que ens va portar a crear aquest grup coral és la interpretació de música antiga vocal, ja que, al nostre entendre, hi ha un un clar dèficit en la nostra àrea geogràfica de grups corals que es dediquen a aquest repertori "oblidat", i que per altra banda requereix una pràctica vocal un tant diferent a la d´ús comú en els cors, pròpia del repertori clàssic. Per tant, la nostra dedicació està fonamentalment (encara que no exclusivament) centrada en la música que va de l´Etat Mitjana fins al Reinaxement tardà ó inicis del Barroc, amb repertori que va en la seua majoria des del segle XIII fins al XVII. La vastedat i universalitat de la música espanyola d´eixos segles contrasta, segons el nostre juí, amb l´escasa cobertura que els cors dels nostres pobles i cormarques li donen, tot i la seua bellessa, i encara major plaer de cantar-la, si és executada adeqüadament.

Nosaltres sóm un grup de gent pertanyent a la Foia de Castalla (L´Alcoià - Alacant), la majoria de la Ciutat de Castalla, encara que també tenim components dels pobles veïns (Tibi, Ibi, Onil). Molts de nosaltres pertanyem a la "Coral Castallense", entitat amb llarga tradició al poble de Castalla, i que sempre hem recolzat i seguirem recolzant. Tot i això, alguns components que ens abellia especialment la música antiga teniem inquietuts d´anar més enllà, i treballar més amb aquest repertori un tant especial. D´ahí començaren les nostres activitats, que finalment van cuallar en un grup consolidat que va començar a fer algunes actuacions fora del poble, i a fer algún concert. En eixe sentit, el nostre primer Concert, amb 'totes les de la llei' va ser el muntatge complet del "Llibre Vermell de Monserrat" a Octubre de l´any 2008.

Tot i que la música antiga podria semblar un repertori un tant excèntric o exclusiu de grups professionals, la veritat és que la música antiga a nivell mundial està cada vegada més de "moda", s´ha recuperat molta d´aquesta música en els últims temps per part de grups professionals de renom, i pensem que grups de gent "amateur" també podem accedir a ella si ens ho proposem, clar està, dins de les nostres limitacions. Nosaltres no som un grup professional, però això no deixa que treballem el més possible per a donar el millor de nosaltres amb aquesta música feta per a l´ànima, i amb la major serietat que podem.

Actualment la Capella de l´Assumpció està conformada per 12 veus, 5 soprans, 5 contraalts, dos tenors i un baix. Normalment cantem "a capella" sense cap acompanyament, però ocasionalment també participen amb nosaltres 5 músics.

Fins l´actualitat, hem actuat en celebracions a les esglesies de Yecla, Pinós, Ibi, la Concatedral de San Nicolás a Alacant, i hem fet concerts a Castalla, Tibi i Alcoi.

Com ja haureu adivinat, tenim les veus un poc descompensades, ja que falten veus masculines, sobretot baixos. Això vol dir que, ara per ara, tenim la porta oberta a la incorporació de noves veus d´home. Els requisits no són elevats, no fa falta tindre una bona formació musical, encara que si es té alguna millor. Ara bé, abans d´acceptar a un nou component s´ha de provar que té una veu adeqüada per al nostre repertori i per a l´homogeneitat i timbre del grup. Pot aixina donar-se el cas de persones que, inclús havent cantat en altres cors, tinguen, o hagen aprés, una forma de cantar amb excessiu 'vibrato' o bé massa 'impostada', més pròpia de cantants d´òpera o zarzuela, i que no és adeqüada per al nostre repertori i grup. Però si t´agrada el que fem, tens facilitat per a cantar, i et pica la curiositat, no dubtes en vindre i provar.